Zilver

Zilver

ZilverZilver is een edelmetaal dat al sinds mensenheugemis erg geliefd is.
Door de glans en kleur van zilver worden al eeuwen velen betoverd. Naast sieraden of gebruiksvoorwerpen wordt zilver ook op andere manieren gebruikt. In de geneeskunde om bacteriën te doden. In de industrie bijvoorbeeld voor het geleiden van elektriciteit.
De schaarste van het metaal draagt mede bij aan de populariteit.
Niet iedereen kan zich de luxe van zilveren munten of sieraden permitteren. Het proces waarmee zilver gevonden wordt is dan ook een zwaar en tijdrovend. Door de populariteit van zilver is het echter nog steeds de moeite waard om het metaal uit de grond te halen. De laatste jaren stijgt de productie dan ook sterk.

Zilver delven

Het meeste zilver wordt in mijnen gewonnen. Over de hele wereld liggen zilvermijnen. Onder andere Peru, Mexico en China delven jaarlijks duizenden tonnen. Dit gebeurt in grote mijnen door internationale bedrijven. Ook gelukzoekers die solo een mijn exploreren delven nog steeds. Veel van dit zilver komt als erts naar boven. Omdat de zilvererts vermengt is met andere metalen en steen wordt het gesmolten om gezuiverd te worden. Het gezuiverde zilver wordt in baren of munten gegoten. Daarna wordt het verscheept naar zilversmeden, juweliers of industrieën.

Geld

Niet voor niets is zilver in 14 talen het synoniem voor geld. Zilver wordt al generaties als betaalmiddel gebruikt. In de meeste landen wordt geen gebruik meer gemaakt van zilveren munten als regulier betaalmiddel. Zilver is daar inmiddels te kostbaar voor.

Zilver in de industrie

Omdat zilver niet roest, glanst en erg goed geleid is het een geliefd metaal. In de industrie wordt zilver onder andere verwerkt tot spiegels. Ook geleiders worden vaak van zilver gemaakt. Daarnaast worden er veel voorwerpen met zilver gecoat.

ZilverZilver in de geneeskunde

Zilver wordt in de geneeskunde veel gebruikt vanwege zijn bacterie dodende eigenschappen. Oppervlaktes die steriel moeten blijven worden tegenwoordig met zilver gecoat omdat bacteriën daar moeilijk op groeien.