Waarde zilveren rijksdaalder

Waarde zilveren rijksdaalder

de zilveren riks is een leuke munt om mee te beleggen. Immers zowel de zilverprijs als de schaarste zijn peilers onder de waarde van deze munt. Door de grootte is de zilveren rijksdaalder duurder dan de zilveren gulden vanwege het hogere gewicht.

De zilveren rijksdaalder is een wettig betaalmiddel en is daardoor gewaarborgd door de Nederlandse staat. Dat betekent dat je ten alle tijden deze munt bij de staat in kunt wisselen in ruil voor de heersende waarde.

Zilveren rijksdaalder

De eerste zilveren rijksdaalders

De rijksdaalder is in verschillende jaren geslagen en is dus in meerdere variaties in omloop. De eerste werden geslagen door Willem van oranje in 1815. Daarna sloegen ook zijn opvolgers meerdere nieuwe rijksdaalders. Tegenwoordig worden onze munten geslagen door de Koninklijke Nederlandsche munt.

  • 1815-1840 Koning Willem

Koning Willem sloeg alleen al in 1940 ruim 40.000 zilveren rijksdaalders. Al deze munten wogen 38 gram en bevatten 25 gram zilver. Deze uitgave is inmiddels meer waard door zijn schaarste dan door de zilverprijs. Verzamelaars betalen dus meer dan zilverprijs voor een fraai exemplaar.

De munt kan gebruikt worden als betaalmiddel. Door de waarde van het zilver varieert deze waarde dusdanig dat de meeste winkeliers deze munt niet meer zullen aannemen.

Terug naar de homepage