Herdenkingsmunt

De herdenkingsmunt

Herdenkingsmunten zijn zilveren of gouden munten die worden uitgegeven om een speciale gebeurtenis te herdenken.

Ook het Gouden Tientje of het Zilveren Tientje werd vaak geslagen bij bijzondere gelegenheden.

De Nederlandsche Munt is verantwoordelijk voor het slaan van de speciale munten. 

 

herdenkingsmunt

herdenkingsmunt

Enkele bekende munten:

  • Vredespaleis vijfje
  • Konings tientje
  • Rietveld Vijfje
  • Grachtengordel vijfje
  • Tulpen vijfje

Veel van deze munten zijn uitgegeven als Nederlands erfgoed. Dus om te belangrijke onderdelen van onze cultuur of geschiedenis te onthouden.

Er zijn munten over bekende Nederlandse kunstenaars als schilders of architecten. Maar ook bouw werken, sport prestaties of nationale feestdagen hebben hun eigen herdenkingsmunt.

Vele verzamelaars zijn op jacht naar dit soort speciale munten. Iedere uitgave kan dan ook op een vaste schare bewonderaars en geïnteresseerden rekenen. De waarde van de munten varieert sterk, hoe populairder, hoe zeldzamer hoed kostbaarder. Het onderhoud van deze munten is dan ook belangrijk.

Herdenkingsmunten kunnen van goud of zilver zijn. Tegenwoordig zijn er weinig gouden munten meer omdat deze simpelweg te duur zijn. Naast de zilveren munten komen er nu ook steeds meer onedele metalen bij. Een speciale euro bijvoorbeeld wanneer er een nieuw kabinet is, een troon opvolging of nationale feest dag.

Wie geeft herdenkingsmunten uit

In Nederland heeft de staat het monopoly op de uitgaven van geld. Iedereen mag goud verkopen en daar zelf de waarde van bepalen. Wanneer de waarde van een munt niet van het materiaal maar van de toegekende waarde afhangt is de staat de enige die deze waarde mag toekennen. De Nederlandsche munt is daarom verantwoordelijk voor de uitgifte van alle munten. Vaak zijn er echter commerciële partijen die deze munten opkopen en proberen te verkopen aan kleinere handelaren of verzamelaars.

Terug naar de homepage